Visie

Helianthus, de zonnebloem, is de naam  van mijn praktijk.
In haar grote wijsheid heeft de zonnebloem de mooie eigenschap zich altijd tot de zon te wenden.
Net als de vele zaden van de zonnebloem zie ik mijn werk als een zaadje voor een leven gericht naar het licht, de Zon. Het is soms niet meer dan een zaadje wat gezaaid behoeft te worden om een positieve verandering in gang te zetten.

In deze jachtige tijd, gaan we te vaak voorbij aan onze eigen, soms 'veilig' opgeborgen gevoelens. Wel zijn we druk bezig met de mobilisatie van alle mogelijke middelen om een geluksgevoel te creëren. We verzamelen vrienden en kennissen om ons heen, schaffen aan wat van onze gading is, trekken er op uit, eten buitenshuis en bouwen met vlijt aan onze droomwereld. Kosten noch moeiten worden gespaard. En ja hoor, het werkt. Voor even zijn we weer helemaal gelukkig.
Alleen.... diep zit het niet en lang zal het niet duren.

De mens komt puur en onbevangen ter wereld. Hij wordt door input van buitenaf gevormd. Wat een prachtig proces is dat. Alleen..... als er te veel móet, verdwijnt langzaam maar zeker de onbevangenheid naar de achtergrond. Het gevoel voor eigenwaarde legt het af tegen de invloeden  van buiten. Er is die constante 'beregening' met waarheden en overtuigingen, in stelling gebracht door ouders, leerkrachten, vrienden en partners. Al dan niet ontsproten aan goede bedoelingen. Met vereende krachten reiken zij 'jouw' waarheid aan. Een waarheid niet van binnenuit maar van buitenaf. 
Daarnaast is er die vloedgolf van verplichtingen waaraan je moet voldoen om 'erbij te horen'. Taken en bezigheden die je status verhogen en je talent voor succes bevestigen. Carrière, bezit, gezag, prestige, populariteit.

De kans is groot dat je eigen gedachten en gevoelens worden weggemaaid door al dan niet uitgesproken kritiek en aanmoedigingen van anderen. Of door misplaatste zelfkritiek.
Niet iedereen blijft overeind in dit proces. Bij menigeen zakt de moed in de schoenen. Het gevoel dat men er zijn mag, maakt plaats voor ontreddering.

Als die situatie zich voordoet, of alleen maar dreigt, als een donkere wolk aan de horizon, is het tijd de bakens te verzetten en op zoek te gaan naar manieren om dichter bij jezelf te komen. Jezelf weer terug te vinden.
Gelukkig: die manieren zijn er. Ze zijn ontwikkeld en omschreven door wijze mensen, in heden en verleden. In hun denken en onderwijzen staat de noodzaak van een terugkeer naar het eigen, unieke en onbedorven wezen centraal. Terug naar de basis, terug naar de zuivere individualiteit, terug naar de harmonie met de natuur, terug naar het contact met de aarde.

Ook bij Helianthus wordt de brug geslagen tussen de mens en zijn eigen natuur. De symbiose wordt hersteld: hart, ziel en je denken worden weer op één lijn gebracht. Dat kan door individuele coaching, door workshops en diverse vormen van meditatie. Bij individuele coaching is er volledige aandacht voor één persoon. Bij workshops en meditatie kan juist het groepsproces belangrijk zijn. De kracht van Helianthus is dat elke cliënt kan kiezen wat het best bij zijn behoeften past.